Horoscop
european
Horoscop
personalizat
Horoscop
chinezesc
Horoscop
2024
Horoscop
distractiv
Ascendent
calculare
Bioritm
zilnic
Articole
sfaturi
Lumina in Feng Shui

Autor: efengshui.ro I 1 Februarie 2008 I 2821 vizualizari


Ce este lumina? Din punctul de vedere al fizicii lumina este o radiatie electromagnetica a carei lungime de unda este vizibila. Din perspectiva metafizicii lumina este viata, iubire, hrana, energie, divinitate. Din punctul de vedere al feng shui-ului lumina este un energizator, un activator, un remediu. Ea simbolizeaza elementul Foc care este generat de Lemn, iar la randul sau da nastere Pamantului. Face parte din categoria yang, atrage energia benefica, realizand o armonie deosebita intr-o casa.

Lumina naturala
De unde provine lumina naturala? Simplu, de la Soare. Viata pe Pamant depinde intr-un mod direct sau indirect de Soare. Corpul nostru este acordat dupa ciclurile sale. In cultura fiecarui popor ritmurile zilnice ale luminii si intunericului se regasesc in mitologia sa. In China, simbolul yin-yang sau T’ai Chi reflecta ciclurile zilnice si anuale ale Soarelui: partea alba yang reprezinta ziua, iar cea intunecata yin reprezinta noaptea. Daca petreci mult timp in interiorul cladirilor, fiind lipsit de lumina naturala, ritmurile tale interne se perturba. Cantitatea si calitatea luminii iti intareste sau iti afecteaza starea de sanatate pe toate planurile, pe toate nivelurile de energie. Absenta ei poate duce la depresie, la scaderea capacitatilor fizice, mentale, intelectuale, de memorie, la dorinta de a manca mai mult, la oboseala, somnolenta, scaderea nivelului energetic al organismului, afectarea sistemului imunitar. O iluminare corecta a mediului in care iti desfasori activitatea, te relaxezi sau te odihnesti este foarte importanta pentru sanatate.
Lumina naturala joaca un rol foarte important, dar calitatea ei variaza pe parcursul unei zile in functie de directia catre care priveste casa. Lumina naturala poate fi prea orbitoare sau poate crea umbre si de multe ori vei fi nevoit sa o diminuezi sau, din contra, sa o maresti folosind mijloace artificiale. Lumina poate fi reflectata de suprafetele lucioase sau filtrata de draperii, geamuri mate sau jaluzele. Daca esti atent la modul cum iti intra lumina naturala in casa, vei fi putea sa iti aranjezi mobila astfel incat sa beneficiezi la maxim de pe urma ei.

Lumina artificiala

Este data de sursele artificiale de lumina. Becurile obisnuite produc o lumina cu nuante de rosu si cu foarte putin albastru sau verde. La becurile fluorescente se intampla exact contrariul. Au foarte mult albastru si verde si foarte putin rosu. Ele emit campuri electromagnetice mai puternice decat alte surse, iar palpaitul lor poate produce dureri de cap si scaderea vederii. Sursele de iluminat care contin intregul spectru de culori au fost concepute pentru a copia lumina naturala a zilei cat s-a putut de mult, dar din nefericire contin un nivel mai ridicat al radiatiilor ultraviolete decat sursele obisnuite de lumina. Lampile cu halogen si tungsten dau o lumina alba, stralucitoare care este apropiata de lumina zilei.

Camerele si utilizarea luminii naturale sau artificiale

In bucatarie
Fiind un spatiu de lucru care are nevoie de energie yang este necesara o iluminare mai puternica a acestei zone. Lumina naturala este de preferat, dar daca este iarna sau bucataria este amplasata in zona de nord, atunci vei avea nevoie si de cea artificiala. Ai grija sa alegi becuri care nu palpaie, pentru ca iritarea care te poate cuprinde sa nu afecteze energia hranitoare a mancarii pe care o prepari.

In sufragerie sau dining room
Lumina trebuie aleasa cu grija pentru a completa energia benefica a mancarii. Nu trebuie sa arunce umbre stranii pe pereti sau pe masa. Lumanarile pot avea un efect romantic, dar te pot si impiedica daca te servesti singur sau pot deveni iritante daca sunt prea inalte sau palpaie prea mult.

In living
Este necesara o varietate mai mare de lumini, mai ales daca respectiva camera este folosita de mai multe persoane in scopuri variate. Lumina mai puternica este ceruta pentru activitatile de familie sau pentru joaca. De asemenea, este foarte utila in partea de nord a casei, in camerele care privesc catre nord, deoarece acestea beneficiaza de o lumina naturala in cantitate mai mica decat cele aflate in partea de sud. Dar, trebuie sa folosesti si lumini mai slabe. De exemplu, in colturile intunecate poti pune aplice care sa lumineze in sus sau in cazul in care ai pereti mai inchisi la culoare poti pune cateva aplice pe ei. Daca in living exista un birou, ar fi indicat sa pui o veioza pe el. Daca ai tablouri, cateva spoturi le-ar pune mai mult in valoare.

In dormitor
Iluminatul in dormitor trebuie sa tina seama de destinatia principala a a acestei incaperi care este de relaxare si odihna. In acest scop trebuie sa ai in vedere mai multe surse de lumina: una mai puternica, pe care sa o folosesti in momentele in care nu dormi, o lumina mai putin intensa, mai difuza sau reflectata pentru momentele cand te pregatesti de culcare, o veioza pentru citit si o lampa cu lumina roz sau rosie pentru noptile de dragoste. In timpul zilei este ideal sa deschizi cat mai larg ferestrele pentru ca lumina zilei sa patrunda cu generozitate in camera si sa purifice energiile lasate peste noapte de corpul tau.
Scarile si holurile trebuie si ele foarte bine luminate pentru a conduce energia catre nivelurile superioare ale casei sau sediului si catre celelalte incaperi.

In gradina
Exista doua tipuri de iluminari in gradina. Prima este de natura practica, care sa iti permita sa folosesti gradina si dupa lasarea intunericului, iar cea de a doua se refera la efecte speciale.
Iluminatul aleilor
Este foarte important ca aleea care duce catre casa sa fie luminata, pentru ca si energia sa gaseasca drumul mai usor si, in mod particular, daca strada pe care stai nu este luminata indeajuns sau deloc. Este mult mai placut si te vei intoarce cu mai mult drag acasa daca aleile si scarile pe care vii sunt luminate, iar tu vezi cu usurinta drumul, decat daca ai avea in permanenta grija sa nu te lovesti de potentiale obstacole in intuneric. De asemenea, numele familiei, numarul casei si soneria ar fi indicat sa le pui in evidenta printr-o lumina potrivita. Daca vei aseza o lumina sub sau langa o statuie sau o piatra le vei da un aspect diferit pe timpul noptii.

Iluminatul plantelor
Recunoaste, de obicei esti obisnuit sa privesti plantele de sus in jos, dar plasarea unei lumini in spatele sau sub ele te va face sa le privesti dintr-o perspectiva diferita, iar rezultatul poate fi uluitor. Amplasarea unor lumini in copaci ii va face sa para absolut deosebiti, va crea dansuri ale umbrelor extrem de atragatoare, invaluindu-i intr-o nota de mister. Aplica acest sfat numai in cazul in care umbrele respective nu iti dau un sentiment de frica si nesiguranta. Cea mai buna amplasare a luminilor in gradina este sub nivelul ochilor pentru a nu fi orbit si pentru a evita formarea anumitor umbre care ne-ar putea speria pe timpul noptii, atragand astfel energia negativa. Cel mai bine este sa creezi oaze de lumina care sa te conduca prin gradina, pe alee, pana la usa principala, mai degraba decat sa luminezi toata zona. Alte locuri unde pot fi ampasare felinarele sunt langa o banca, langa sau pe o masuta, de o parte si alta a usii de la intrare.

La birou
Iluminatul adecvat este esential la locul de munca atat din motive de sanatate, cat si de securitate, pentru a asigura un maximum de eficienta. Birourile trebuie foarte bine luminate si, de obicei, este necesar a introduce mai multe surse de iluminat pentru a sustine diversele activitati din cadrul lor. Si aici cea mai buna forma de iluminat este cea naturala, a zilei. Corpul tau are nevoie de lumina nu numai pentru a vedea, dar si pentru a sintetiza vitamina D sau pentru a controla hormonii care te impiedica sa fii obosit sau deprimat. Daca lucrezi intr-un birou care este iluminat artificial, cu siguranta, esti mai putin sanatos decat o persoana care beneficiaza de lumina naturala. Depresia si letargia sunt simptome tipice, dar a munci in conditii slabe de iluminat poate duce, in timp, la o serie de probleme de sanatate, cum ar fi: durerile de cap, greata, o vedere slaba, stres, oboseala, mai ales daca se foloseste lumina fluorescenta. Daca ai nenorocul ca monitorul computerului sau masa de lucru sa fie prea apropiate de geam sau in dreptul lui, iar lumina sa bata in ele, orbindu-te, te sfatuiesc sa iei masuri de precautie pentru a filtra lumina care intra pe geam punand perdele la fereastra, plante sau mutand monitorul astfel incat sa nu mai bata lumina in el. Daca folosesti lampa de birou, aseaz-o in partea opusa mainii dominante (celei cu care scrii) pentru a evita umbrele care se pot forma pe birou. Daca tavanul camerei respective este prea jos sau nu ai nevoie de o lampa de birou, foloseste aplicele.

Corpurile de iluminat
Cele mai benefice din punct de vedere feng shui sunt candelabrele. Ele denota bogatie si prosperitate, aducand un plus de rafinament plafonului casei tale. Energia degajata de ele este pozitiva, yang, plina de caldura si stralucire. Alege acele candelabre care au cristalele rotunjite si nu ascutite. Lumina lor trebuie sa te invaluie, nu sa te deranjeze. Daca nu ai posibilitatea sa iti cumperi unul, poti folosi cristalele fatetate pe care sa le pui in dreptul ferestrelor, pentru ca lumina care trece prin ele sa se filtreze si sa se purifice. Alte corpuri de iluminat acceptate de expertii feng shui sunt aplicele si veiozele care dau o lumina difuza. Trebuie sa acorzi o atentie deosebita lampilor de tavan sau lampilor cu spoturi, care trebuie sa aiba o forma benefica. Lumina nu trebuie niciodata directionata inspre tine, pentru ca un fascicol de lumina care cade direct pe tine poate constitui un shar. Si de data aceasta cuvantul cheie este echilibrul, armonia. Tine minte ca intotdeauna intr-o incapere lumina nu trebuie sa fie nici prea stralucitoare, dar nici prea slaba. Incearca sa mentii in permanenta in echilibru balanta dintre yin si yang, dintre intuneric si lumina.

Irina Bejenaru,
Expert feng shui
tel: 0720.111.068
www.efengshui.ro
 
 

Te-ar mai putea interesa:

Compatibilitate in dragoste
 

Horoscop pt siteul tau

Oferim partenerilor nostri previziunile pe doua zile inainte

Afla detalii
Acces webmasteri
 

Reclama in acest site

Foloseste acest formular ca sa afli cat te-ar costa o campanie de promovare pe zodii.ro.

Afla detalii
Comunicate de presa

Echipa Zodii.ro gestioneaza si site-ul lider in distributia de comunicate de presa in Romania Trimite comunicate de presa

 

Buna,

Cauti un anumit tip serviciu sau previziune? Intampini dificultati in utilizarea site-ului? Ai sugestii sau comentarii?

Contacteaza-ne completand campurile de mai jos:

C O N T A C T