Luna ocupă un rol important în interpretarea astrologică, deși puțini cunosc în ce zodie s-a aflat ea la nașterea lor. Dacă Soarele arată caracterul, o personalitate construită, Luna descrie mult mai corect cum este un individ cu adevărat. Instinctiv, fără a sta pe gânduri și prin natura sa firească, omul reacționează la stimulii exteriori potrivit naturii – respectiv zodiei și aspectelor – Lunii lor. Ca astrolog, descoperi uneori că persoane care arată o anumită „față”, un anumit temperament, sunt, de fapt, cu totul diferiți la nivel intim, sufletesc. Luna simbolizează sufletul, calitățile psihice, sensibilitatea, intuiția, cum „arată” fiecare „pe interior”. Într-o astrogramă natală, Luna reprezintă sufletul individului, subconștientul, partea lui feminină (căci fiecare avem o parte feminină și una masculină indiferent de sexul fizic, trupesc).
Semnul Lunii ne revelează trăsăturile ascunse în subconștient.
Luna în Berbec ne arată entuziaști, ambițioși, dar impulsivi și rebeli(dacă are aspecte negative).
În Taur, ne face liniștiți, pașnici, iubitori de natură și animale, dar și posesivi, geloși, zgârciți și încăpățânati.
În Gemeni, Luna sugerează că suntem inteligenți, amabili cu ceilalți, dar și capricioși, schimbători, lipsiți de perseverență.
În Rac, ne arată atașați de familie, iubitori, sensibili, dar și timizi, inhibați, înclinați uneori spre lene.
În Leu, ne face ambițioși, doritori să placem și să ne impunem, dar și iubitori de distracții, înclinați spre grandomanie sau chiar aroganți.
În Fecioară, ne dotează cu capacități mentale și abilități psihologice deosebite, dar aduce și ipohondrie, manii, neîncredere în ceilalți și în propriile forțe.
În Balanță, Luna ne face sociabili, romantici, înțelegători, dar uneori cu înclinații spre pasivitate, capricii, incapacitate de a lua hotărâri.
În Scorpion, ne dăruiește calități psihice deosebite, intuiție, trăiri intense la nivel sentimental, dar și agresivitate, criticism, neîncredere în ceilalți.
În Săgetător, ne face onești, plini de energie, optimiști, dar și impulsivi, necumpătați.
În Capricorn, ne dotează cu o voință puternică și spirit practic, dar ne face pesimiști, timizi sau zgârciți.
În Vărsător, Luna ne oferă originalitate, spirit inventiv, capacitate de a relaționa; în plus, dacă are aspecte negative, aduce extravaganță, libertinism.
În sfârșit, în Pești, Luna ne face înțelegători, plini de compasiune sau nehotărâți, leneși, capricioși.
Astronomie
Luna are o rază medie de 1.737 km, de patru ori mai mică decât a Pământului și orbitează în jurul acestuia la o distanță medie de 384.403 km, cu o viteză medie de 3.700 km/h. Atracția gravitațională la suprafața Lunii este de șase ori mai slabă decât cea terestră. Ea este singurul satelit natural al Pământului. Luna este cunoscută, desigur, din cele mai vechi timpuri. Ea este cel de-al doilea obiect ca strălucire de pe cer, după Soare. Deoarece Luna orbitează în jurul Pământului o dată la 29,5 zile, unghiul dintre Pământ, Lună și Soare se schimbă. Acest lucru este cunoscut sub numele de fazele Lunii. Deoarece îi trebuie 29,5 zile să se rotească în jurul axei sale cât și în jurul Pământului, Luna ne arată întotdeauna aceeași față. Noi vedem Luna datorită faptului că ea reflectă razele solare. Cât de mult vedem din ea depinde de poziția sa în raport cu Soarele și Pământul.
Luna aproape că nu are o atmosferă așa că un strat de praf sau o urmă de picior poate sta intactă timp îndelungat (secole) și fără o atmosferă căldura nu poate fi reținută, astfel încât temperaturile variază de la zi la noapte între -158oC și +134oC. Cu toate că este un satelit al Pământului, Luna este mai mare decât Pluto, până nu de mult o planetă a sistemului solar(în prezent un planetoid). Există diferite teorii despre modul în care s-a format Luna, dar dovezi recente indică faptul că ea s-ar fi format în urma unei coliziuni devastatoare care a desprins o bucată din Pământ. Luna a fost vizitată, pentru prima dată, de nava sovietică „Luna 2” în 1959. Ea este singurul corp ceresc extraterestru ce a fost vizitat de oameni. Prima aterizare pe Lună a avut loc în anul 1969, pe data de 20 iulie, iar ultima dată în decembrie 1972. Luna este, de asemenea, singurul corp ceresc de pe care s-au luat mostre și care au fost aduse pe Pământ. Ultimele misiuni de cercetare a Lunii au avut loc în 1994 și 1999 când s-a făcut și o cartografiere completă.
Forțele gravitaționale dintre Pământ și Lună cauzează efecte interesante. Cel mai cunoscut dintre acestea este fenomenul de flux-reflux. Forța gravitațională a Lunii este mai puternică în partea în care aceasta este mai apropiată de Terra și mai slabă în partea opusă. Deoarece Pământul - și în special oceanele - nu sunt rigide, acest lucru cauzează o mișcare înspre Lună. Efectul este mult mai vizibil în oceane unde se formează niste ridicături(mareele) iî nivelul apei ce se mișcă de-a lungul lor, după mișcarea Lunii pe orbita în jurul Pământului. Deoarece Pământul se rotește mai repede decât orbita Lunii, efectul constă în două momente de flux-reflux pe zi. Cea mai recentă influență a Lunii – din păcate, una nefavorabilă - prin efectul său de apropiere de Pământ a avut loc în luna martie a acestui an(2011) când a favorizat producerea cutremurului devastator din Japonia, eveniment prezis de unii astrologi și chiar oameni de știință. În plus, aceste forțe de atracție au determinat încetinirea mișcării de rotație a Lunii, astfel încât acum Luna arată mereu aceeași față spre Pământ. Luna orbitează în jurul Pământului cu viteza de 0,8 km pe secundă; viteza sa scade și Luna se depărtează ușor de Terra. Ciclul lunar durează 28-29 zile și trece prin patru faze distincte: Luna Nouă, primul pătrar (Luna în creștere), Luna Plină și ultimul patrar
(Luna în descreștere).
Misiuni pe Lună
Au avut loc în 1967(1), 1968(2), 1969(4), 1970(1), 1971(2) și 1972(2). În total, 12 misiuni au fost trimise și 12 oameni au călcat solul lunar(au fost misiuni și fără echipaj uman).
Fazele Lunii
Între Luna Nouă și Luna Plină, faza Lunii este în creștere. Între Luna Plină și Luna Nouă, faza Lunii este în descreștere. În fiecare seară, dar uneori și ziua, noi vedem numai acele părți ale Lunii care sunt luminate de Soare. Calendarele bisericești conțin și fazele lunii. Puteți urmări zilele cu Lună Plină, Lună Nouă, primul pătrar și ultimul pătrar din calendarul creștin ortodox! Știați că Paștele este calculat în funcție de fazele Lunii? Astfel Paștele cade întotdeauna în prima duminică de după prima Lună Plină care vine după echinocțiul de primăvară. Anul Nou chinezesc este calculat și el în funcție de fazele Lunii. Astfel, anul chinezesc începe la a doua Lună Nouă de după solstițiul de iarnă, undeva între 21 ianuarie și 20 februarie.
În calendarul islamic, luna musulmană începe la fiecare Lună Nouă. Vorba că "Soarele și Luna nu se întâlnesc niciodată" este falsă. Sunt zile când Soarele și Luna răsar în același timp. De exemplu, în zilele cu Lună Nouă, Soarele și Luna răsar în acelasi timp și apun aproximativ concomitent, la câteva minute diferență, iar în zilele cu Lună Plină, Luna apune exact la răsăritul Soarelui. Dacă forma Lunii este de seceră(în forma literei C), atunci Luna este în descreștere, iar când este în formă convexă(în forma literei D, Luna este în creștere. Litera descrie exact invers faza Lunii: D - în Creștere, C - în Descreștere. Luna nu traversează bolta cerească numai noaptea. Există nopți fără Lună, deoarece Luna a traversat cerul în timpul zilei. Așa se explică faptul că în unele zile senine Luna poate fi văzută pe cer și în timpul zilei.
Eclipsele de Lună au loc numai la Lună Plină, mai precis la
opoziția Lună-Soare.
Eclipsele de Soare se realizează numai la Lună Nouă, mai precis la conjuncția Lună-Soare. Singura lună(din an) în care nu a fost Lună Plină, de-a lungul istoriei, a fost februarie 1865. Următoarea va fi februarie 2018. Întotdeauna se întâmplă asta numai în luna februarie, din cauza faptului că este o lună mai scurtă, dar pot exista luni pe parcursul cărora fazele de Lună Plină sau Lună Nouă au loc de două ori.
La
Lună Plină, au fost înregistrate cutremure de magnitudine mare. În România, cutremurul din 4 martie 1977 (7,2 Richter) și cel din 27 octombrie 2004 (6 Richter) s-au produs la Luna Plină, iar cel din Oceanul Indian, din 26 decembrie 2004 (9 grade pe scara Richter) s-a produs tot la Lună Plină. De asemenea, personal am înregistrat că cel mai groaznic accident rutier din România din ultimii ani, a avut loc pe 7 sept. 2006, la Vaslui, unde au murit 13 oameni prin ciocnirea unui microbuz cu un autocar.
Ciclul complet al Lunii (în jurul Pământului) este de 29,5 de zile, ceea ce corespunde bioritmului emotional(emoțiile și afectivitate se consideră a fi guvernate de Lună) și perioadei de ovulație la femei(ciclul menstrual este de 28-29 de zile). Cei mai mulți copii sunt concepuți în perioadele de Lună în crestere, deci fertilitatea femeilor este mai mare în perioada cuprinsă între Lună Nouă și Lună Plină. Exista chiar și o preponderență de nașteri de copii băieți în perioadele cu Luna în creștere. Uneori faza de Lună Plină poate avea loc de două ori în aceeași lună calendaristică, cea de-a doua Lună Plină purtând denumirea de
Lună Albastră. Se spune că, în acest caz, vremea se va înrăutăți major în luna următoare.
Luna Nouă: Luna Nouă este momentul noilor începuturi, al noilor proiecte și inițiative. Este bine ca orice acțiune care necesită o evoluție
sau creștere să înceapă la acest moment magic: o afacere, o casă, un nou job, însămânțări, plantarea unei flori sau unui copac, începerea unui tratament de tonifiere și fortificare, începerea unui tratament de vindecare.
Luna în crestere (între Lună Nouă și Lună Plină): continuați cu succes tot ce ați început la Lună Nouă. Daca doriți să vă îngrășați sau să rămâneți însărcinate, aceasta este perioada în care aveți cele mai mari șanse de reușită. Pentru cele care au deja greutatea optimă sau chiar mai mult, există riscul să luați și mai mult în greutate pentru că acumulările de apă din organism sunt mai greu de eliminat. Pe de altă parte, otrăvurile, substanțele nocive și toxice au un efect mai puternic; la fel și înțepăturile de insecte. Intervențiile chirurgicale și extracțiile dentare sunt mai puțin recomandate(mai ales cu cât ne apropiem de sfârșitul perioadei) din cauza creșterii riscului de sângerare.
Luna Plină: este maximul perioadei de creștere a Lunii. Se recomandă o zi de post sau în care să mâncăm mai ușor. Se vor evita intervențiile chirurgicale, extracțiile dentare(risc mare de sângerare) și eforturile fizice mari. Crește tensiunea arterială(cei hipertensivi trebuie să fie
atenți la regimul alimentar și la medicația prescrisă). Se elimină ouăle de paraziți intestinali(șanse maxime să fie depistați la analize). Oamenii sunt mai agitați și mai nervoși și corelat cu aceasta crește riscul producerii de accidente(s-a constatat statistic creșterea numărului sau gravității lor în această perioadă).
Luna în descreștere (între Lună Plină și Lună Nouă): în această perioadă sunt mult mai eficiente curele de dezintoxicare, de purificare a organismului; munca are un randament mai bun(spălatul și curățenia se fac mai ușor); operațiile chirurgicale au șanse mai mari de reușită(inclusiv extracțiile dentare); orice vindecare este mai rapidă, sângerările sunt mai mici; masajele destinate relaxării și eliberării tensiunilor au un efect mai vizibil; renunțarea la obiceiuri dăunătoare și în general la ceea ce vreți să dați deoparte(fumat, kilograme în plus, alcool, uitare, despărțire, etc) se face mai ușor. În schimb, tratamentele începute în această perioadă au un randament mai scăzut. Nu mutați, în acest interval, plantele de casă în ghivece sau pământ nou; nu semănați, nu plantați, căci sunt șanse mici să vedeți roadele.
Acestea au fost doar câteva din ceea ce ar trebui să știm despre cel mai apropiat corp ceresc, care ne influențează viața la nivel fizic, dar mai ales la nivel profund, emoțional, inconștient. O vedem sau nu, Luna este acolo și ne trimite vibrația ei, într-un mod subtil, dar fascinant.
Detalii despre astrolog la
www.astrovesta.com