Culoarea
In filozofia budista se spune:
“Culoarea nu este altceva decat vid; vidul nu este altceva decat culoare. Culoarea este vid si vidul este culoare”. Domeniul logicului este pentru transcendental ceea ce culoarea este pentru vid in filozofia budista.
Deoarece “culoarea” se refera la elemente concrete si vizibile ale vietii, este adesea acceptata ca avand “substanta” si ca fiind parte integranta a sistemului nostru de cunostinte. Pe de alta parte, domeniul cunostintelor transcendentale, acela al “vidului”, desfide categoriile noastre cognitive sau modelele conceptuale. Cheia intelegerii se afla in interpretarea corecta a relatiei dintre “culoare” si “vid”.
Daca o culoare, care este vizibila, reprezinta calitatea de a fi “ceva”, nu inseamna ca vidul, care este invizibil, se traduce in mod necesar prin calitatea de a fi “nimic”. In mod paradoxal, vidul este acela care cuprinde atat calitatea de a fi “ceva”, cat si pe aceea de a fi “nimic”. De exemplu, chinezii numesc aerul un “chi gol”. Un sac “gol” de aer poate insemna “nimic” pentru un om de rand, deoarece nu poate fi vazut sau pipait, in timp ce specialistii pot transforma acest “nimic” in “ceva”, analizand compozitia sa chimica. Prin urmare, calitatea de a fi “ceva” sau calitatea de a fi “nimic” constituie aspecte diferite ale “vidului”. Ceea ce este “ceva” pentru unii, poate fi “nimic” pentru altii. Cele doua elemente pot fi convergente sau divergente, in functie de conditii.
Irina Bejenaru,
Expert feng shui
tel: 0720.111.068
www.efengshui.ro